2015-06-29

Ansvarig för Nobelmiddagen i elva år och belönades med medalj

Namnet Nobel är hårt bevakat av Nobelstiftelsen. Vår chefskock Johnny Johansson har Nobelstiftelsens godkännande att kalla sig Nobelkock. Vad har Johnny gjort för att förtjäna detta godkännande?

I tidningen På plats i väster nr 3/2015 berättar Johnny sin historia, se artikeln – klicka här

Nobelkocken

Johnny var bara 27 år gammal när han fick frågan att bli köksmästare på Stadshuskällaren. Det var en fantastisk chans för Johnny som också gjorde hon livrädd. Han accepterade erbjudandet med tanke att stanna i ett år. Det blev elva år, 1978 till 1989.

Som källarmästare på Stadshuskällaren ansvarade han bland annat för Nobelmiddagen under alla de åren. De elva åren är mer än någon annan i modern tid varit ansvarig för Nobelmiddagen.

Under de åren som Johnny ansvarade för Nobelmiddagen var upplägget i Stockholms Stadshus annorlunda än det är idag. Då var det dukat i Gyllene Salen för kungligheterna, pristagarna och alla 650-700 finare gäster. De ca 400 studenterna satt i Blå hallen och åt en enklare mat än de i Gyllene Salen. Dessa 1100 gäster skulle ha mat samtidigt från ett kök i ett hus med värdelös logistik och utan dagens teknik som till exempel värmeugnar.

Guldmedalj

Trots alla utmaningarna gick alla Nobelmiddagarna bra, till och med så bra att Johnny – som enda kock i Nobelstiftelsens historia – belönades med Nobelstiftelsens Guldmedalj. Medaljen delades ut 1983 i samband med 150-årsjubileumet av Alfred Nobels födelse. Han fick medaljen tillsammans med bland annat Bengt Feldreich och Lennart Swahn som båda hade betytt mycket för hur intresset för Nobelpriset vuxit i TV.